Ett av årets store høydepunkt for løpere på Sørlandet går av stabelen i slutten av Oktober. Svalandsgubben, ett 27km terrengløp med start og mål i Birkeland. I fjor var jeg dessverre på reise, og gleden av å løpe i år ble desto større.

Min debut i 2011 resulterte i en ok tid med 2:58:12. Nå har jeg for alvor begynt å trene og hadde som mål å komme meg under 2:30 med greie forhold. Uka før regnet det som bare det, noe som gjorde forholdene slik de burde være på Gubben. Våte!

Jeg viste fra sist at det vil være lurt å være relativt langt framme når man løper inn i skogen etter ca 2,5km, så mentalt var jeg innstilt på å åpne hard. Sist åpnet jeg for rolig og ble løpende i lyngen forbi andre hele veien opp til Svaland. Fikk meg posisjon helt framme når starten gikk, og peiset på i starten. Ble litt overrasket over at klokka viste 3:37 første kilometer og roet litt ned litt siste delen. Neste viste 3:59, men jeg fikk smake det litt når vi tok av opp og inn i skogen. Tok nok 2 kilometer før jeg kom meg ordentlig til hektene igjen og klarte å følge strømmen og etter noen nye kilometer fikk jeg farten opp og begynte å forsere.

Hadde kikket litt på tidene fra tidligere år, og regnet meg fram til passeringstidene på Svalandstårnet (høyeste punkt) og starten på asfalten. Passerte tårnet et minutt før målet på 1:25 og følte jeg hadde brukt alt av krefter opp til toppen. Hadde med meg en gel som jeg hadde tenkt å ta rett før Svaland hvis jeg følte for det, men tok meg bare litt drikke og en kjapp signatur i gjesteboka.

Ned fra Svaland gikk det i begynnelsen ganske bra, men ble litt skremt når vi kom til berg i dagen, da skoene viste seg å være forferdelig glatte. Brukte alt for lang tid nedover og ble liggende litt i kø bak startende i 15km. Tok det rolig nedover de bratteste stykkene på slutten for å slippe kjipe bein ut på asfalten, men det viste seg at beina kjapt ikke likte den brå overgangen.

Sleit noe voldsomt bortover mot Birkeland igjen og følte meg tung, stiv, vond og treg. I ettertid kunne jeg nok pushet meg enda mer, men ser jeg på kilometertidene var det slettes ikke galt. Med noen kilometer igjen ble jeg forbiløpt av Magne Dølemo, som jeg hadde holdt meg sammen med fram til noen kilometer før toppen, og løpt ifra de siste kilometerene opp.  Han suste forbi og slo meg med mer enn minuttet i mål.

Det verste stykket med hele løpet er de 50 meterene over elva på den vinglete hengebroa som aldri holder samme takt som det du løper. Hadde vært runden i lysløypa som oppvarming så denne gikk relativt greit, om enn sakte. Etter labbing og pesing opp siste bakken fikk jeg vel til en sånn nogenlunde sluttspurt inn til 2:33:28. Nogenlunde fornøyd, men skulle nok klart bedre med ett bedre hode.

Svalandsgubben
Resultatliste